Türkiye'nin Viyana büyükelçisi Selim Yenel, iftara katılan Türk ve Avusturyalı konuklara hitaben yaptığı konuşmada, Viyana'da görev yaptığı dört yıl içinde birlikte çok güzel şeyler yaptıklarını anımsatarak, "yakında Ankara'ya dönmek üzere ayrılacağından dolayı bugün Viyana'da son iftar yemeğine katıldığı için buruk olduğunu" söyledi.
Viyana'daki görevi sırasında Türk toplumunun, özellikle sivil toplum örgütlerinin yoğun çabalarıyla büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade eden Büyükelçi Yenel, "Türk toplumunun Avusturya toplumuyla uyum içinde yaşadığını görmekten de sevinçli olduğunu" belirtti.
Yenel, iftar yemeğinde Avusturyalı bakan, kent yöneticileri ve politikacıların kendilerini yalnız bırakmamış olmasının da "entegrasyon ve diyaloğun önemli bir kanıtı" olduğunu kaydederek, "Sizler muhataplarınızla her zaman aynı fikri paylaşmayabilirsiniz, hatta tartışabilirsiniz de ancak aranızdaki diyalog kapısını daima açık tutmalısınız. Sağlığın, iyiliğin ötesinde diyalog kapısını açık tutmanız çok önemlidir" dedi.
Büyükelçi Selim Yenel, son kararnameyle Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına atandığı için ekim ayı başında Viyana'dan ayrılarak Ankara'ya dönecek.
- "RAMAZAN PAYLAŞMAKTIR VE PAYLAŞMAK GÜZELDİR" -
ATİB merkezindeki iftar yemeğine katılmak üzere Ankara'dan gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez de yaptığı konuşmada, "Ramazan'ın paylaşmak olduğunu, paylaşmanın da çok güzel bir duygu olduğunu" söyledi.
Görmez, "Böyle güzel bir iftar sofrasında başka din ve kültürlerin temsilcileriyle birlikte aynı sofrayı paylaşmanın daha da anlamlı ve güzel olduğunu" belirterek, "Sadece parayı, sofrayı paylaşmak yeterli değil. En güzel paylaşmak, sofra ile birlikte, sevgiyi, saygıyı ve duyguyu paylaşmaktır. Bugün iftar soframızı, birlikte yaşadığımız Avusturyalı dostlarımızla paylaşıyoruz. Dostlarımıza da bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Avusturya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Rudolf Hundstorfer de yaptığı kısa konuşmada, "Yan yana değil birlikte yaşamayı çok önemsediğimi sizlere göstermek için iftar davetinize büyük memnunlukla katıldım" diyerek, "Entegrasyonun tek yönlü bir yol olmadığını, karşılıklı sevgi ve saygıyla büyüyüp gelişeceğini" söyledi.
Hundstorfer, konuşmasında Türk gençlerine de seslenerek, bakanlığının başlattığı ve finanse ettiği meslek kurslarına katılarak kendilerini geliştirmeleri çağrısında bulundu.
Türkiye'nin Viyana Din Hizmetleri Müşaviri ve ATİB Genel Başkanı Mehmet Çetin de, ATİB'in yıllardır sürdürdüğü iftar yemeği geleneğini bu yıl da sürdürdüğünü belirterek, "Dostlukların gelişmesine, farklı din ve kültüre mensup insanların da birbirlerini daha iyi anlamasına vesile olan iftar sofrasının bundan sonraki yıllarda da devam edeceğini" bildirdi.
Ramazan ayının anlam ve önemi hakkında özellikle Avusturyalı misafirlere bilgi veren Çetin, Türkiye'deki sel felaketi ve terör eylemleri sonucu hayatını yitirenlere rahmet ve yakınlarına sabır ve baş sağlığı dilediğini kaydetti.
ATİB Genel Merkezinde verilen iftar yemeği ve topluca kılınan teravi namazının ardından çok sayıda konuk salonda kalarak Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Görmez'in sohbetini dinledi.
12.09.2009 14:04:00